Emniyet Yönetim Sistemi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün SHT-SMS Talimatını yayımlaması ile tüm işletmelerde uygulamaya konulmuştur.

Emniyet Yönetim Sistemi (SMS-Safety Management System) ICAO Doc9859 da tanımlandığı haliyle Ülkemizde ve Dünya çapında Uçuş Eğitim Organizasyonları tarafından, teknolojideki gelişmelerden de faydalanarak sürekli çözümler geliştirilmektedir.

Gaziantep Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçuş Eğitim Organizasyonu, internet tabanlı entegre çözümler üzerine kurulu, Kalite Yönetim Sistemimiz ile bütünleşik olarak işleyen bir Emniyet Yönetim Sistemini kullanmaktadır. Tüm paydaşların erişebileceği sistem üzerinden, efektif bir Emniyet Yönetim Sistemi ile hem yerde hem de havada uçuş emniyeti için gerekli önlemler ile sistemin sürekliliği amaçlanmıştır.

Uçuş Eğitim Organizasyonu bünyesinde işletilmekte olan SMS kapsamında, işletmemiz bünyesinde Uçuş ve Yer Emniyet Toplantıları düzenlenmekte, Uçuş Eğitim Organizasyonumuzda kayıtlı öğrencilerimizin sisteme dâhil olması sağlanmaktadır.

 

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET POLİTİKASI

      Emniyet, en önemli faaliyetimizdir. Tüm havacılık faaliyetlerimize yönelik olarak sürekli stratejiler ve süreçler geliştiriyor, uyguluyor, sürdürüyor ve iyileştiriyoruz; böylece en yüksek emniyet performansı seviyesine ulaşmayı ve ulusal / uluslararası standartları karşılamayı ve geçmeyi umuyoruz.

•   Uçuş ve Yer Emniyeti değiştirilemez ön koşulumuz ve bireysel değerimizdir.

•   Uçuş emniyetimiz, bize rekabet üstünlüğü sağlayacak nitelikte en temel bilincimizdir.

•   Biz, bütün uçuş ve yer faaliyetlerimizin parçalanamaz özü olan “emniyetimizle” işletmemizi güçlendireceğiz.

•   Biz, bütün kaza ve olayların önlenebileceğinin inanç ve kararlılığındayız.

•   Uçuş ve yer emniyetini sağlamak ve emniyet yönetim sistemimizi sürekli geliştirmek, başta Sorumlu Müdür olmak üzere, tüm yönetim kademeleri ve çalışanlarımızın sorumluluğu altındadır.

 

EMNİYET HEDEFLERİ

Uygun insan ve finansman kaynaklarını tedarik ederek, emniyet uygulamalarını desteklemek,

Etkili emniyet raporlaması ile iletişimini teşvik etmek ve adil kültür çerçevesinde emniyeti aktif şekilde yönetmek üzere, emniyet yönetimini desteklemek.

Tüm yöneticilerin başlıca sorumlulukları arasına emniyet yönetimini yerleştirmek,

Tüm personelin emniyet performansının sağlanmasıyla ilgili yükümlülükleri ve sorumluluklarını açıkça tanımlamak,

Hava araçları / ATC / bakım faaliyetleri ve insan faktörleri ile ilişkili riskleri ortadan kaldırmak ya da mümkün olan en düşük seviyeye indirgemek amacıyla; tehlike tanımlama ve risk yönetim süreçleri belirlemek ve uygulamak,

Çalışanların gönüllü katılımını desteklemek, ölçmek ve artırmaya yönelik stratejiler geliştirmek,

Hukuki ve düzenleyici şartlara ve standartlara uymak, mümkün olduğunda bunların ötesine geçmek,

Emniyet stratejileri ve süreçlerini uygulamak için yeterli beceri ve eğitime sahip kaynakların mevcut bulunmasını sağlamak,

Tüm personelin yeterli ve uygun havacılık emniyet bilgisi ve eğitimi almasını, emniyet konularında yeterli olmasını ve yalnızca becerilerine uygun görevlere tayin edilmesini sağlamak,

Emniyet performansımızı sürekli olarak iyileştirmek ve ilgili emniyet önleminin alınmasını ve etkili olmasını sağlamak için emniyet yönetim incelemeleri gerçekleştirmek, emniyet performansımızı gerçekçi amaçlara ve / veya hedeflere göre belirlemek ve ölçümlemek,

Faaliyetlerimizi desteklemek amacıyla dışarıdan tedarik edilen sistemler ve hizmetlerin bizim emniyet performans standartlarımızı karşılamasını sağlamaktır.